Hoy, tras más de tres décadas de democracia y autonomía, los catalanes tenemos una administración comarcal (con sus consejos) sin haber eliminado la provincial. Hemos duplicado ventanillas, funcionarios y sueldos. Además de las obvias resistencias del poder central a perder una de sus herramientas de control sobre el territorio, pesa mucho que todos los partidos catalanes (también CiU y ERC) hayan convertido las diputaciones en mecanismos de influencia, siempre que han podido. La suma de presupuestos generosos y escasa visibilidad convierte a las diputaciones en la bicoca de todo aparato partidario: se hace y se deshace a placer. En la Diputación de Barcelona, el PSC ha alcanzado gran virtuosismo a la hora de controlar, colocar y fidelizar”.

Francesc-Marc Álvaro. La Vanguardia de hoy.

Publicar un comentario

  1. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  2. Estic d'acord amb tots els que opinem/eu sobre la quantitat de funcionaris i nivells de governs. Jo, en tot cas, crec que el debat ha de ser quelcom diferent. L'administració ha de limitar-se a ser una realitat garantista, que es limiti a complir la llei? O bé ha de tenir la capacitat de fer polítiques públiques que modifiquin el seu entorn, fent que les persones i empreses tinguin millors condicions? Sota el meu punt de vista hi ha la visió general que hauria de ser la primera acepció (la que es tenia en un període d'excessiva burocratització interna, l'externa encara existeix). En canvi, la segona acepció porta unes connotacions perilloses, com per exemple segrestar l'administració per interessos partidistes. Els que hi som dins defensem la segona tot i que estem d'acord amb el que comenta en F.M.Álvaro.

    ResponderEliminar
  3. Andreu,

    Gràcies "per entrar al trapo".

    a) Estem d'acord que sobren funcionaris i nivells de govern. Doncs si en això hi ha "acord general", cal actuar en conseqüència.
    b) Per mi està clar que l'Administració està única i exclusivament, per fer complir la Llei (de veritat). El que justament tothom es queixa és justament d'això, que l'Administració fa tasques ben diverses (observatoris, estudis, etc.) però allò que "li toca fer" és el pitjor que fa.
    És més "fàcil" fer tot un plantejament urbanístic, per exemple el de la Diagonal, que solucionar temes molt més senzills com fer complir (de veritat) ordenançes de neteja o convivència (excrements gossos, per exemple).
    Si la primera "funció garantista" fos òptima... entendria 'superar-la'... però ´s molt lluny de ser òptima...

    De nou, gràcies pel comentari.

    ResponderEliminar

Gracias por tus comentarios, críticas, ideas, sugerencias, inquietudes.
Sin tus aportes, todos himajinamos menos.

(c) Daniel Vidal. Con la tecnología de Blogger.
 
Top